Volvo закликає збільшити інвестиції в екологічно чисту енергетику, аби зменшити викиди CO2 на планеті

23:11 | ЛИСТОПАД 07 2021
Volvo закликає збільшити інвестиції в екологічно чисту енергетику, аби зменшити викиди CO2 на планеті

В понеділок, 1 листопада, у Ґлазґо розпочалася 26-а кліматична конференція ООН, COP26. Глави урядів та лідери промисловості зустрілися для обговорення глобального потепління і конкретних кроків для протидії такому процесу. Вони оприлюднюють плани щодо скорочення викидів вуглецю для боротьби зі зміною клімату.

Із нагоди проведення такого заходу, Volvo Cars звертається до світових лідерів і постачальників енергії із закликом збільшити інвестиції в екологічно чисту енергію. Так електромобілі різних виробників активніше візьмуть участь у поліпшенні кліматичної ситуації на планеті.

Практичний підхід такого заклику підтверджує і нещодавно опублікований звіт про викиди вуглецю від життєвого циклу останнього електромобіля Volvo. Документ відображає величезний потенціал щодо скорочення викидів CO2, — проте реалізація можлива, якщо електромобіль розроблено із використанням чистих джерел енергії. До того ж, заряджання аналогічно має відбуватися від таких джерел.

«Ми прийняли усвідомлене стратегічне рішення стати виробником повністю електричних автомобілів і лідером галузі, але ми не можемо самотужки перейти до кліматичної нейтральності», — зазначив Хакан Самуельссон, генеральний директор Volvo Cars. Важливо, аби уряди та енергетичні компанії збільшили інвестиції у чисті енергетичні потужності та інфраструктуру заряджання. Тоді автовиробники зможуть по-справжньому виконати обіцянки щодо більш чистої мобільності.

До 2030 року Volvo Cars планує стати виробником повністю електричних автомобілів, у найближчі роки компанія презентує цілу лінійку повністю електричних Volvo. Такий план з електрифікації є одним із найамбітніших в індустрії. Це також частина глобальної цілі — стати кліматично нейтральною компанією до 2040 року. Volvo Cars постійно працює над послідовним скороченням викидів вуглекислого газу в межах своєї діяльності.

Документи для обґрунтування звернення Volvo Cars

Враховуючи власні зусилля, водночас шведський автовиробник потребує допомоги урядів та енергетичного сектору, аби повністю реалізувати потенціал зі скорочення викидів вуглецю. Як показує новий Звіт з оцінки життєвого циклу Volvo C40 Recharge (Life Cycle Assessment — LCA), доступність чистої енергії важлива як для виробництва, так і для заряджання електричного Volvo — саме з погляду впливу CO2. Коли водій заряджає електричний C40 Recharge за допомогою чистої енергії, як-от енергія вітру, вплив від викидів CO2 упродовж життєвого циклу авто менший на 50 %, порівнюючи із традиційним Volvo XC40 із ДВЗ. Під час заряджання електроенергією, що виробляється на викопному паливі, ця різниця стає набагато меншою.

Бачення компанії співпадають і з тезами у Звіті про світові інвестиції в енергетику за 2021 рік Міжнародного енергетичного агентства (IЕА — International Energy Agency). У ньому наголошується: хоча інвестиції у чисту енергетику перебувають на «помірному підйомі», вони «залишаються на нижчому рівні порівняно з тим, який потрібний для уникнення серйозних наслідків зміни клімату». Згідно зі звітом IЕА, глобальні інвестиції у чисту енергетику «повинні збільшитися удвічі у 2020-х роках, щоб суттєво стримати передбачуване зростання температури на 2 °C, і більш ніж утричі, щоб залишати відкритою можливість стабілізації на 1,5 °C» глобального потепління.

 

Звіти Life Cycle Assessment — LCA

Починаючи з XC40 Recharge, свого першого електромобіля, Volvo Cars випускає звіт LCA для кожної повністю електричної моделі. Документи показують прозорість щодо впливу CO2 автомобіля у різних обставинах і надають інформацію про загальний кліматичний слід авто.

Звіт LCA для C40 Recharge демонструє: під час заряджання електроенергією, виробленою з чистих джерел, слід CO2 упродовж життєвого циклу авто становить приблизно 27 тонн CO2. Для порівняння: це 59 тонн для компактного кросовера XC40 із двигуном внутрішнього згорання.

Водночас, коли власники заряджають електричний C40 Recharge, використовуючи середньосвітовий енергетичний баланс (який виробляється приблизно на 60 % з викопного палива), тоннаж CO2 упродовж життєвого циклу авто може збільшитися до 50 тонн. Це значно знизить екологічні переваги, у порівнянні з автомобілем із традиційним двигуном.

Чиста енергія є важливим чинником у зниженні карбонового сліду, пов’язаного з виробництвом електромобіля. LCA показує: виробничі викиди електричного C40 Recharge на 70 % вищі, ніж у XC40 з бензиновим двигуном. Це пов’язано з вуглецеємністю виробництва акумуляторів і сталі, а також зі збільшенням частки алюмінію в автомобілі.

Дії для збереження клімату

Volvo Cars робить активні кроки у боротьбі зі шкідливими викидами: вже заплановано співпрацю зі шведською сталеливарною компанією SSAB. У планах — виробництво сталі без викопних вуглеводнів. Також на меті і співпраця з постачальниками акумуляторів, які для цих агрегатів використовуватимуть повністю відновлювану енергію на 100 %.

З 2018 по 2025 рік шведський автовиробник прагне скоротити викиди CO2 в середньому на 40 % упродовж життєвого циклу одного автомобіля. Зокрема це можливо навіть до 2025 року: завдяки скороченню викидів вуглецю на 25 % у ланцюжку постачань.

Щодо власної діяльності, Volvo Cars планує досягти кліматично нейтрального виробництва до 2025 року. Наразі усі європейські заводи компанії працюють повністю на чистій електроенергії, а шведські заводи у Торсланді та Шевде уже кліматично нейтральні.