Експерти компанії Volvo Cars рекомендують удосконалювати технології для зменшення відволікання водіїв від дороги

14:10 | ЖОВТЕНЬ 20 2020
Експерти компанії Volvo Cars рекомендують удосконалювати технології для зменшення відволікання водіїв від дороги

Поширення смартфонів та зростання кількості сенсорних екранів всередині автомобілів загострюють дискусію про відволікання уваги водія за кермом. Та експерти з безпеки у компанії Volvo Cars зауважують: відволікання уваги є реальністю нашого життя, тому варто використовувати технології, що забезпечують водіям підтримку під час щоденних поїздок.

Дослідження компанії у сфері безпеки та вивчення поведінки продемонстрували, що за правильного використання сучасні технології всередині авто є надзвичайно корисними. Вони здатні активно знижувати рівень відволікання уваги, підвищувати безпеку дорожнього руху та допомагати людям стати більш відповідальними та уважними водіями.

«Це надто просто — вважати, що єдиним джерелом відволікання уваги сучасних водіїв є телефони та екрани, адже життя загалом є таким, що відволікає, — коментує Малін Екхольм, керівник Центру безпеки Volvo Cars. — Люди намагаються не відволікатися навмисно, але іноді це трапляється. Ви можете спізнюватися у дитячий садок і хвилюватися через це. Або ви сідаєте за кермо після невдалого робочого дня. Все це впливає на вас як водія».

 Малін Екхольм розповіла про це минулого тижня на онлайн конференції Volvo, присвяченій питанням безпеки. Під час першого заходу Volvo Studio Talk експерти обговорили відволікання уваги та решту проблем, що негативно впливають на безпеку дорожнього руху.

Сьогодні у суспільстві зустрічається думка, що суто з погляду відволікання уваги водія — автомобілі 1940-х років були безпечнішими за сучасні автомобілі. Адже у салоні авто тих часів не було екрану, телефону чи навіть радіоприймача. Та сьогодні такий дизайн навряд задовольнить вимоги сучасного водія.

 «Реальність у тому, що люди хочуть спілкуватися з друзями, родиною, працювати та розважатися. А на переключення уваги всі реагують індивідуально», — зауважила Малін Екхольм. Саме тому Volvo Cars працює із сучасною ситуацією, із тим, де наразі перебувають клієнти, а не з тим, де б хотіла їх бачити компанія. «З цієї причини ми зосереджуємося на правильному застосуванні технологій та використовуємо їх так, аби допомогти вам залишатися у безпеці за кермом», — додала Екхольм.

Компанія Volvo Cars активно використовує технології для подолання небезпеки відволікання уваги та створення одних з найбезпечніших автомобілів у світі. Наприклад, активні системи безпеки з автоматичним гальмуванням та допоміжною системою підкермовування розраховані на те, щоб допомагати водіям, коли вони втратили концентрацію або відволіклися на частку секунди.

Всередині салону нової і повністю електричної моделі XC40 Recharge встановлена нова інформаційно-розважальна система на основі ОС Android. Система має голосове керування й дозволяє водієві налаштовувати температуру, визначати пункт призначення, прослуховувати улюблену музику та радіопередачі або зателефонувати другу у День народження — і все це можна робити, не відриваючи рук від керма.

За словами Малін Екхольм, можливість керувати основними функціями Volvo за допомогою голосу дозволяє залишати руки на кермі, а очі — на дорозі. Активні системи безпеки, такі як City Safety, система запобігання з’їзду з дороги (Run-off Road Mitigation), система запобігання зіткненню з зустрічним транспортним (Oncoming Lane Mitigation) разом із системою підкермовування слугують додатковою парою очей, що допомагають водію.

Volvo Cars переконана, що проблему відволікання слід також вирішувати за допомогою вбудованих камер та інших датчиків, які відстежують дії водія. В умовах застосування таких технологій — коли чітко зрозуміло, що водій відволікся, або перебуває у стані інтоксикації, і не реагує на попереджувальні сигнали та ризикує потрапити у серйозну аварію — у таку ситуацію може втрутитися сам автомобіль. 

Втручання авто може супроводжуватися такими технологіями як обмеження швидкості автомобіля, попередження служби допомоги Volvo on Call, а у крайньому випадку — це активне уповільнення та безпечне паркування. Додатково компанія планує запровадити камери у наступному поколінні автомобілів Volvo, створених на платформі SPA2.